Olika typer av rakhyvlar – och vad som skiljer dom åt

Rakhyvlar används av både män och kvinnor och det finns många olika typer och modeller att välja bland. Med det kan även priset skilja sig en hel del – men vilka fler skillnader finns det egentligen? Nedan finns mer att läsa om olika typer av hyvlar och andra rakverktyg.

Olika typer av rakhyvlar

Den som köpt rakhyvlar någon gång har säkerligen lagt märke till att det finns en hel del att välja bland – både engångshyvlar och sådana som är till för att använda under en längre period.

Engångsmodellerna hör till dom billigaste, vilket vanligen också märks på utförandet. Dessa är ofta mindre till storleken, har färre blad och kan kännas lite plastiga. Dom kan absolut fylla sin funktion och vissa föredrar att byta efter varje rakning, medan andra inte gör det.

Rakhyvlar som är gjorda för att använda fler gånger skiljer sig ganska mycket från engångshyvlarna och dom kan även skilja sig en hel del beroende på märke och modell. Hur länge går det då att använda dessa rakhyvlar? Ja, det finns flera saker som påverkar livslängden – inte minst hur dom tas om hand och hur ofta dom används. Det brukar märkas ganska väl när bladen börjar vara slöa och då är det dags att byta.

Rakverktyg för skägg

Förutom rakhyvlar finns även andra rakverktyg som är lämpliga för rakning av skägg – rakknivar och shavetter. Dessa ser ungefär likadana ut – med handtag och en utfällbar del, nästan som en fickkniv. Dessutom används dom på ungefär samma sätt, där den utfällbara och vassa delen dras mot huden och avlägsnar håret.

Det som skiljer dom åt är att rakkniven har ett fast blad och som därmed kräver en del underhåll, till exempel i form av slipning, medan shavetten har utbytbara blad.

En shavette med sina utbytbara blad har därmed ett enklare underhåll och många som jobbar med skäggvård på professionell nivå rekommenderar shavetten framför rakkniven. En av orsakerna, förutom att underhållet blir mindre, är att det anses mer hygieniskt att kunna byta ut bladen. Det är helt enkelt en modernare version av det annars ganska gamla verktyget, som används av barberare världen över.

Posted in Ny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *