Så skyddar du dig mot inbrott

Varje år råkar många svenskar ut för inbrott i sina bostäder. Genom att vidta ett antal enkla åtgärder, kan man markant minska risken för att utsättas själv. Många av åtgärderna är billiga och enkla att utföra, även om ett bra inbrottslarm med en hög nivå av skydd kan vara ganska dyrt. Utöver inbrottslarmet, och möjligen lås, är det dock inga större summor pengar som behöver läggas ner för att göra huset mer inbrottssäkert.

Inbrottslarm

Ett bra inbrottslarm, med en hög nivå av skydd, ger dig trygghet när du inte är i hemmet. Först och främst väljer tjuven gärna ett hus som är olarmat, men om även dina grannar har inbrottslarm, kanske inte risken för inbrott sänks särskilt mycket. Har du då ett larm med kameraövervakning, kan det vara avgörande för att sätta fast tjuven om ett inbrott väl har skett.

Många rekommenderar att man har två inbrottslarm. Ett av dem ljuder när inbrottstjuven tar sig in, medan det andra skickar en tyst signal till en larmcentral. Tjuven tror då att det finns gott om tid att plocka åt sig värdesaker, men i själva verket skickas en patrull till ditt hus i samma stund.

Kommunikation med vänner och grannar

Till att börja med är det bra att tala om för dina närmsta grannar att du inte kommer vara i bostaden på ett tag. Vidare bör du be dem, eller någon vän, att se efter dina brev. Om postlådan blir fylld till öppningen signalerar det till inbrottstjuvar att ingen är hemma, och inte heller har varit det på ett bra tag.

Något annat som är bra att få gjort är skottning, om du reser bort vintertid. Om du ska vara borta en lång period under sommarhalvåret, är det bra om någon kan sköta grundläggande arbeten i trädgården. Inget omfattande arbete krävs, men om det ser helt övergivet ut finns en risk att inbrottstjuvar finner ditt hem mer attraktivt.

Köp en timer

Med en timer kan du, på ett billigt sätt, stärka nivån av säkerhet medan du är bortrest. Köp flera och sätt på olika lampor så att de släcks och tänds vid olika tider på dygnet. Du kan också ha en timer på radion, helst så att den sätts på med oregelbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *